brindley-place-case-study-top

Case Study

Brindley Place

Birmingham

brindley-place-case-study-top

A redevelopment to create wellness in an urban environment for the community.

This £40 million retrofit transformation of Brindleyplace, a well-known site in the Westside of Birmingham city centre, raises the bar for sustainability and wellness in an urban regeneration and commercial refurbishment project.

This £40 million retrofit transformation of Brindleyplace, a well-known site in the Westside of Birmingham city centre, raises the bar for sustainability and wellness in an urban regeneration and commercial refurbishment project.

The ‘back to frame’ concept combines 10 Brindley place with the adjoining 8 Brindley place to create over 200,000 square feet of offices with serviced apartments and one of the largest floor plates in the city. Amenities include an on-site café, fitness facilities, a fitness studio and bouldering wall, storage for 100 cycles, electric vehicle charging points, and two communal roof terraces with impressive views.

Associated Architects have created a bold new identity for the site. The façade was completely redesigned using 245,000 locally sourced bricks from a sustainable quarry. Each one was installed by hand to cover an area of 40,000 square feet. The Mechslip system was constructed off an exterior steel frame consisting of a breather membrane, thermal insulation, fire cavity barriers, and helping hand brackets and rails. Grooves were cut into the bricks before they were slotted into these rails. Mortar was then applied to all brick joints.

The Leicester Grey Stock, Atlas Dark Grey, and Blue Glazed bricks selected complement each other and create a modern and distinctive aesthetic that responds positively to the renovated building’s Broad Street context. Floor to ceiling windows on the large floorplates complete the design, which blends impeccably with the nearby Metro line and adjacent development. The identity is also carried through to the interior styling. This interior, that boasts a striking double-height reception area, was developed in partnership with Willmott Dixon.

In addition to its impressive appearance, the renovated Brindleyplace also utilises smart building technologies to provide real-time energy monitoring.

The building also has excellent thermal performance, achieved a high WiredScore and an excellent BREEAM rating. Occupier wellness is also at the heart of the new design. Indeed, Brindleyplace was the first building in Birmingham to receive a Fitwel accreditation.

In summary, this highly acclaimed urban redevelopment has both shifted perceptions of Broad Street as an address and set new standards for the reinvention of office space in the city. It has transformed the site and provides one of the most attractive and well-equipped office buildings in the country.

Project Gallery

Design excellence. Built around you.

Why You Should Choose MechSlip

300+ brick finishes

Fully mechanically secured brick slips

Pre-spaced mortar joints

Tough, lightweight 6063T6 grade aluminium support rails

All components are non-combustible

Anodised aluminium or stainless steel support systems

Designed to be used as part of a ventilated construction

How was this article?

We’d love to hear your feedback. Please take a couple of minutes to let us know if you found this article helpful.

Want to know more?

Want to know more about the points raised in this article? Just give us a shout…